2011-10-25 09:57:52• hírek • MTI

Csökkenteni kell a hiányt

Basescu szerint túl kockázatos, hogy a kormány a tervezett 3 százalékos államháztartási hiánnyal számoljon, ugyanis ennek a deficitnek a finanszírozása a jelenlegi körülmények között túl költséges.
Basescu szerint túl kockázatos, hogy a kormány a tervezett 3 százalékos államháztartási hiánnyal számoljon, ugyanis ennek a deficitnek a finanszírozása a jelenlegi körülmények között túl költséges.

A román kormány kiemelt feladata, hogy a jövő évi költségvetést a bruttó össztermék (GDP) 3 százalékát kitevő államháztartási hiányhoz képest jóval kisebb deficittel tervezze meg - jelentette ki hétfőn Traian Basescu román államfő.

Az államfő azt követően nyilatkozott, hogy megbeszélésre hívta hivatalába a román kormány tagjait, akiket tájékoztatott a vasárnapi EU-csúcs fejleményeiről. Basescu elmondta, a megbeszélés egyik fő következtetéseként megállapodtak abban, hogy a jövő évi költségvetést nem lehet 3 százalékos deficittel megtervezni.
Románia ugyanis korábban vállalta nemzetközi hitelezőivel szemben, hogy GDP 3 százalékára csökkenti államháztartási hiányát, azonban Basescu szerint ez növelheti az ország eladósodásának mértékét.

Kifejtette, hogy Románia most drágábban jut hitelhez a pénzpiacokon annak ellenére, hogy helyreállították az ország makrogazdasági egyensúlyát. Basescu szerint a hitelek kamatai most magasabbak, mint 2010-ben, amikor a román kormánynak drasztikusan csökkentenie kellett a kiadásokat, és az ország gazdasága összességében sokkal rosszabb volt, mint a jelenlegi.

Ez az ellentmondásos helyzet - tette hozzá Basescu - főként azért alakult ki, mert az Európai Unió vezetői még mindig késlekednek gyors megoldást találni Görögország problémáira, amelynek nehéz gazdasági helyzete az egész régiót leértékeli a nemzetközi pénzpiacokon.
Basescu szerint emiatt túl kockázatos, hogy a kormány a tervezett 3 százalékos államháztartási hiánnyal számoljon, ugyanis ennek a deficitnek a finanszírozása a jelenlegi körülmények között túl költséges. Ezért arra intette a kormányt, hogy óvatosan és felelősséggel tervezze meg a jövő évi büdzsét.

Az államfő szerint a kiadásokat kell csökkentenie a kabinetnek, és nem a közberuházásokból kell levágnia, hiszen Romániának csak úgy sikerült elfogadható szinten tartania a munkanélküliséget, hogy az eddignél többet költött közberuházásokra. Az idén 4,4 százalékos deficittel számol a román kormány, miután tavaly a GDP 6,4 százaléka volt a román államháztartás éves hiánya a 2009-es 8,5 százalék után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: